Reynard J.-S., Brodard J., Roquis D., Droz E., Avia K., Verdenal T., Zufferey V., Lacombe T., Croll D., Spring J.-L.
A divergent haplotype with a large deletion at the berry color locus causes a white-skinned phenotype in grapevine.
Horticulture Research, 12, (6), 2025, Artikel uhaf069.
Verdenal T., Dienesné Nagy A., Zufferey V., Spring J.-L., Spangenberg J. E., Viret O., van Leeuwen C.
Nachwirkungen der Ertragsregulierung auf die Trauben des nächsten Jahres.
IVES Technical Reviews, 2025.
weitere Sprachen:
Verdenal T., Dienesné Nagy A., Zufferey V., Spring J.-L., Spangenberg J. E., Viret O., van Leeuwen C.
Efectos resultantes de la regulación del rendimiento en uvas al año siguiente.
IVES Technical Reviews, 2025.
Spangenberg J.E., Baumann J., Zufferey V.
Classification of the geographical origin of Pinot noir wines from southwestern Switzerland using isotopes, volatile organic compounds, and chemometrics.
Food Chemistry, 491, 2025, Artikel 145147.
Monod V., Hofstetter V., Viret O., Zufferey V., Gindro K., Croll D.
Landscape-scale endophytic community analyses in replicated grapevine stands reveal that dieback disease is unlikely to be caused by specific fungal communities.
Applied and Environmental Microbiology, In press, 2025, Artikel e00782-25.
Blackford M., Dienesné Nagy A., Deneulin P., Fuchsmann P., Zufferey V., Bourdin G.
What defines the aging signature of Chasselas wines?
In: Macrowine 2025. 23 June, Bolzano (IT). 2025.
Viret O., Verdenal P.-T., Reynard J.-S., Zufferey V.
Millésime 2024 : Une année éprouvante pour la vigne et les vignerons.
Agroscope Transfer, 592, 2025, 1-17.
Verdenal P.-T., Dienesné Nagy A., Belcher S., Reynard J.-S., Zufferey V.
Fertilisation foliaire en viticulture : comparaison de deux engrais minéraux.
Recherche Agronomique Suisse, 16, 2025, 90-95.
Verdenal P.-T., Zufferey V., Dienesné Nagy A., Belcher S., Bourdin G., Reynard J.-S., Spring J.-L.
Increasing grapevine canopy height to compensate for pre-flowering basal leaf removal.
OENO One, 59, (2), 2025.
Bianconi V., Sizzano F., Blackford M., Charles N., Richard J., Kellenberger S., Pfenninger-Bridy N., Dorsaz E., Verdenal P.-T., Zufferey V., Reynard J.-S., Carlen C., Bourdin G.
Enquête sur la nutrition azotée des moûts des cépages Chasselas et Petite Arvine en Valais.
Recherche Agronomique Suisse, 16, 2025, 20-25.
Dubuis P.-H., Gfeller A., Egli-Künzler L., Kehrli P., Linder C., Reynard J.-S., Debonneville C., Zufferey V., Blouin A., Verdenal P.-T.
Pflanzenschutzempfehlungen für den Rebbau 2025/2026.
Agroscope Transfer, 568, 2025, 1-60.
weitere Sprachen:
Monod V., Zufferey V., Wilhelm M., Viret O., Gindro K., Croll D., Hofstetter V.
Identifying the pedoclimatic conditions most critical in the susceptibility of a grapevine cultivar to esca disease.
OENO One, 59, (1), 2025.
Verdenal P.-T., Dienesné Nagy A., Belcher S., Sizzano F., Bourdin G., Reynard J.-S., Viret O., Zufferey V.
Nutrition azotée de la vigne : Combiner entretien du sol et fertilisation.
In: InnoVino. 12 février, Hrsg. Prométerre, Savigny. 2025.
Verdenal P.-T., Zufferey V., Dienesné Nagy A., Bieri S., Bourdin G., Reynard J.-S., Spring J.-L.
Laubarbeit bei Reben: Auswirkungen der Entfernung von Hauptblättern oder Seitentrieben vor der Blüte.
IVES Technical Reviews, 2025.
weitere Sprachen:
Verdenal P.-T., Spring J.-L., Dienesné Nagy A., Bieri S., Zufferey V.
Laubarbeit im Rebbau: Zeitpunkt des ersten Schnitts.
IVES Technical Reviews, 2024.
weitere Sprachen:
Verdenal P.-T., Spring J.-L., Dienesné Nagy A., Zufferey V.
Gestão da sebe foliar em viticultura: Momento do primeiro corte.
IVES Technical Reviews, 2024.
Zufferey V., Spring J.-L., Murisier F.
Influence du rapport feuille-fruit sur le métabolisme glucidique et la mise en réserve de la vigne.
In: Les rencontres méditerranéennes en viticulture. 12. juin, Perpignan (FR). 2024.
Zufferey V., Reynard J.-S.
Vigueur de la vigne : Influence sur la qualité des raisins et la sensibilité aux maladies.
In: Soirée vignerone de la Famille Rouvinez. 7 mars, Hrsg. Famille Rouvinez, Sierre/VS (CH). 2024.
Zufferey V., Delabays N., Verdenal P.-T., Reynard J.-S., Dienesné Nagy A., Belcher S., Lorenzini F., Bieri S., Blackford M., Bourdin G., Spangenberg J. E., Carlen C., Spring J.-L.
Impact des méthodes d'entretien du sol dans les vignobles.
Vignes et Vergers, 5, 2024, 7.
Zufferey V.
Le vignoble suisse entre lacs et montagnes face au changement climatique.
In: Réunions du Clos Vougeot. 4. octobre, Hrsg. O.I.V. Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Dijon (FR). 2024.