Projektnummer: 18.00.20.01.02

Analyse von Agrar- und Lebensmittelmärkten

Agroscope evaluiert die ökonomischen Auswirkungen bestehender und geplanter Freihandelsabkommen auf den Schweizer Agrarsektor. Für die Analyse verwendet Agroscope das international anerkannte Modell CAPRI, welches von der Universität Bonn entwickelt wurde und von Agroscope so angepasst wurde, dass die Schweizer Gegebenheiten angemessen berücksichtigt werden.

In einem Umfeld zunehmender Marktöffnung analysiert Agroscope zudem wie sich Entwicklungen auf ausländischen Märkten auf inländische Märkte übertragen und wie sich die Wettbewerbsfähigkeit von Schweizer Agrarprodukten entwickelt. Agroscope stellt somit unabhängige und wissenschaftlich fundierte Grundlagen zur Verfügung, die der Politik sachkundige Entscheidungen zur Ausgestaltung der Schweizer Handels- und Agrarpolitik ermöglichen.

Loginova D., Portmann M., Huber M.
Assessing the Effects of Seasonal Tariff-rate Quotas on Vegetable Prices in Switzerland.
Journal of Agricultural Economics, 72, (2), 2021, 607-627.

Irek J.
Online food prices during the COVID‐19 pandemic.
Agribusiness, 37, (1), 2021, 91-107.

Irek J.
Psychological pricing in online food retail.
British Food Journal, 123, (11), 2021, 3522-3535.

Irek J.
Vertical price transmission in Swiss dairy and cheese value chains.
Agricultural and Food Economics, 9, (13), 2021, 1-21.

Ammann J., Ritzel C.
Ernährung und Arbeit im ersten Lockdown.
Foodaktuell, 27. Oktober, 2021.

Ammann J., Ritzel C.
The soothing effect of bread in the Covid-19 pandemic.
Baking Europe, online, (Autumn), 2021, 48-51.

Ritzel C., Hoop D., Mack G., Wallner A., Portmann M.
Schweizer Pärke als Modellregionen für eine Nachhaltige Entwicklung – eine Erfolgsgeschichte für LandwirtInnen?
In: 4. Tagung Parkforschung Schweiz. 15.10., Hrsg. Agroscope, 6170 Schüpfheim. 2021, 1-19.

Ritzel C., Mann S.
The old man and the meat: on gender differences in meat consumption across stages of human life.
Foods, 10, 2021, 2809-2824.

Irek J., Fedoseeva S.
E-commerce and the end of price rigidity?
Journal of Business Research, 125, 2021, 63-73.

Mann S.
Nobelpreisverdächtige Alpwirtschaft.
Montagna, 2021, (6), 2021, 8-9.

Necula R., Mann S.
The renaissance of fasting – evidence from a religious location in Europe.
Forum for Social Economics, 49, (4), 2021, 446-464.

Mann S.
How effective are national quality strategies for business—empirical evidence from Switzerland.
British Food Journal, 123, (5), 2021, 1722-1731.

Mann S., Necula R.
Are vegetarianism and veganism just half the story? Empirical insights from Switzerland.
British Food Journal, 122, (4), 2020, 1056-1067.

Mann S.
Competitiveness of cattle breeding in Switzerland – the value of policies enabling informed decisions.
Bio-based and Applied Economics, 8, (3), 2020, 325-334.

Janker J., Mann S.
Understanding the social dimension of sustainability in agriculture: a critical review of sustainability assessment tools.
Environment, Development and Sustainability, 22, 2020, 1671-1691.

Hillen J.
Verändert der Online-Handel die Preissetzung bei Lebensmitteln?
In: 43. Agrarökonomie-Tagung. 6. Oktober, Hrsg. Agroscope, Tänikon. 2020, 1-13.

Meier C., El Benni N., Sakamma S., Moakes S., Grovermann C., Quiédeville S., Stolz H., Stolze M., Umesh K. B.
Are non-farming consumers willing to pay “a good market price” for iron-biofortified finger millet? Evidence from experimental auctions in Karnataka, India.
Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, online, (30 June), 2020, 1-29.

Portmann M., Ritzel C.
Ex-ante-Evaluation eines Freihandelsabkommens zwischen der Schweiz und den Mercosur-Staaten: Auswirkungen auf die Landwirtschaft.
Agroscope Science, 102, 2020.

Mack G., Fintineru G., Kohler A.
Effects of EU rural development funds on newly established enterprises in Romania's rural areas.
European Planning Studies, online, (7 April), 2020, 1-22.

Mann S., Stoinescu A., Nüssli S.-M., Spycher L.
Gemeinschaftsalpen zwischen Allmende und Anreiz.
Agrarforschung Schweiz, 10, (6), 2019, 244-249.
weitere Sprachen: französisch

Hillen J., von Cramon-Taubadel S.
Protecting the Swiss milk market from foreign price shocks: Public border protection vs. quality differentiation.
Agribusiness, 35, (4), 2019, 516-536.

Hillen J.
Market integration and market efficiency under seasonal tariff rate quotas.
Journal of Agricultural Economics, 70, (3), 2019, 859-873.

Hillen J.
Der Effekt handelspolitischer Massnahmen auf die Preise – das Beispiel von Tomaten.
In: 42. Agrarökonomie-Tagung. 8. Oktober, Hrsg. Agroscope, Tänikon. 2019, 1-13.

Portmann M., Eichenberger R., Stadelmann D.
Schweizer Wunderwaffe.
Die Weltwoche, 19, (9), 2019, 42-43.

Mann S., Reinert M., Botelho Pain G., Noveli M.
Children’s snacks, their ads and consumer sovereignty.
Forum for Social Economics, 48, (3), 2019, 264-280.

Janker J., Fuchs K., Krütli P.
Soziale Nachhaltigkeit in der Landwirtschaft: eine Medienanalyse.
Agrarforschung Schweiz, 10, (7-8), 2019, 282-289.
weitere Sprachen: französisch

Janker J.
Moral premises of (social) sustainability in agriculture.
In: XXVIII Congress of the European Society for Rural Sociology. 26.06., Ruralis, Trondheim. 2019, 1-15.

Janker J., Mann S., Rist S.
The sustainable agricultural social system. A social science framework to grasp the diversity of farming systems for sustainability assessment.
In: XXVIII Congress of the European Society for Rural Sociology. 26.06., Ruralis, Trondheim. 2019.

Janker J.
Konfliktsituationen in der Landwirtschaft als Ausgangspunkt für die Bewertung sozialer Nachhaltigkeit?
In: Jahrestagung der Schweizerischen Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA). 5. April, Hrsg. Agroscope, Wädenswil. 2019, 1-15.

Janker J., Mann S., Rist S.
Social sustainability in agriculture – A system-based framework.
Journal of Rural Studies, 65, 2019, 32-42.

El Benni N., Stolz H., Home R., Kendall H., Kuznesof S., Clark B., Dean M., Frewer Frewer L.J., Brereton P., Chan M.-Y., Zhong Q., Stolze M.
Product attributes and consumer attitudes affecting the preferences for infant milk formula in China – A latent class approach.
Food Quality and Preference, 71, (January), 2019, 25-33.

Janker J., Mann S., Rist S.
What is sustainable agriculture? Critical analysis of the international political discourse.
Sustainability, 10, (12), 2018, 1-19.

Mack G., Fintineru G., Kohler A.
Do rural development measures improve vitality of rural areas?
AgroLife Scientific Journal, 7, (2), 2018, 82-98.

Mann S.
Is work satisfaction dependent on wage levels? Insights from a cross-country study.
International Journal of Happiness and Development, 4, (4), 2018, 317-326.

Mann S.
Globalising chains – decoupling grape production, wine production and wine exports.
British Food Journal, 120, (3), 2018, 1-12.

Hillen J.
Web Scraping For Food Price Research.
In: 58. GEWISOLA-Jahrestagung. 13.September, Hrsg. Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e.V. (GEWISOLA), Kiel. 2018, 1-12.

Hillen J.
Protecting the Swiss milk market from foreign price shocks: Public border protection vs. quality differentiation.
In: 30th International Conference of Agricultural Economists (ICAE). 02. August, Hrsg. International Association of Agricultural Economists (IAAE), Vancouver. 2018, 1-17.

Janker J.
Discourses of sustainable agriculture.
In: The future of agriculture in uncertain times. Agroscope Symposium. 13.09., Agroscope - Zürich-Reckenholz. 2018, 1.

Mann S., Stefan P.
Wine farms between specialisation and diversification: Empirical insights from Switzerland and Romania.
German Journal of Agricultural Economics, 67, (3), 2018, 176-184.

Mann S., Beciu S., Arghiroiu A.
Food security and sustainability in mountain areas.
In: Encyclopedia of Food Security and Sustainability. Elsevier. 2018, 1-7.

Ritzel C., Kohler A., Mann S.
Integrating developing countries into the world economy: a case study of Tunisia.
International Journal of Development Issues, 16, (3), 2018, 300-316.

Ritzel C., Kohler A., Mann S.
Good governance and preferential trade: evidence from the Swiss generalized system of preferences.
International Journal of Social Economics, 45, (2), 2018, 259-274.

Janker J.
The social dimension of sustainability in agriculture. A system-based conception.
In: American association of geographers - annual meeting. 11.04., Hrsg. Agroscope. 2018, 1-23.

Mann S.
Democratisation or individualisation? On the food consumption distribution.
British Food Journal, 120, (5), 2018, 942-951.

Ritzel C., Kohler A., Mann S., Beciu S.
The causal effect of reducing trade policy uncertainty: A comparative case study of Bangladesh's textile exports to Switzerland.
International Economics, (2017), 2017, 1-14.