Projektnummer: 18.00.18.03.01

Nutzung der genetischen und metabolischen Vielfalt für fermentierte Lebensmittel

Die mikrobielle Biodiversität ist allgemein sehr gross und wird heute noch ungenügend verstanden. Dies gilt insbesondere bei fermentierten Lebensmitteln eingesetzten Mikroorganismen, die ohne Hitzebehandlung (z.B. Rohmilchkäse, Rohwürste) und mit undefinierten Starterkulturen hergestellt wurden. Das Forschungsprojekt wird die mikrobielle Biodiversität erkennen, Interaktionen erforschen und den Einfluss von Phagen verstehen. Im Rahmen der bestehenden Stammsammlung soll die Vielfalt zudem erhalten und gepflegt werden. Mittels wissenschaftlicher Grundlagen, Erkennung des Potenzials in der Stammsammlung und Entwicklung von neuen Methoden wollen die Forschenden Potenziale für die Nutzung aufzeigen, um die Qualität und die Sicherheit der fermentierten Lebensmittel zu erhöhen, neue mikrobielle Kulturen zu entwickeln und Innovationen zu fördern.

Shani N., Oberhaensli S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Schmidt R., Bachmann H.-P.
Antimicrobial susceptibility of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis from milk products and other habitats.
Foods, 10, 2021, 1-19.

Meng Y. H., Baumeyer Brahier A., Tena Stern M., Dubois S., Schmidt R., Fuchsmann P., Von Ah U.
Malt flavour in Swiss semi-hard cheese.
In: MiFFi Kongress Kopenhagen. 16.11., Kopenhagen. 2021.

Fuchsmann P.
Vacuum and headspace - an efficient and fast combination for the extraction of volatile compounds.
Chimia, 75, (10), 2021, 888.

Wenger A., Schmidt R., Portmann R., Roetschi A., Eugster E., Weisskopf L., Irmler S.
Aat is a novel aminotransferase present in Pediococcus acidilactici capable to produce alpha-aminobutyrate.
In: 13th International Symposium on Lactic Acid Bacteria. 23.8., Hrsg. FEMS, online. 2021, 1.

Shani N., Isolini D., Marzohl D., Berthoud-dit-Gallon Marchand H.
Evaluation of a new culture medium for the enumeration and isolation of Streptococcus salivarius subsp. thermophilus from cheese.
Food Microbiology, 95, 2021, 1-7.

Wenger A., Weisskopf L., Eugster E., Bachmann H.-P., Irmler S.
Identification of pyridoxal phosphate dependent enzymes from Pediococcus acidilactici possibly involved in the amino acid metabolism of cheese.
In: 8th CONGRESS OF EUROPEAN MICROBIOLOGISTS, FEMS 2019. 07 July, Glasgow. 2019.

Fuchsmann P., Bischoff P., Tena Stern M., Badertscher R., Walther B.
Development and performance evaluation of a novel dynamic headspace vacuum transfer “in trap” extraction method for volatile compounds and comparison with headspace solid-phase microextraction and headspace in-tube extraction.
Journal of Chromatography A, 1601, 2019, 60-70.

Muchaamba F., Eshwar A. K., Stevens M.J.A., Von Ah U., Tasara T.
Variable carbon source utilization, stress resistance and virulence profiles among Listeria monocytogenes strains responsible for listeriosis outbreaks in Switzerland.
Frontiers in Microbiology, 10, 2019, 1-18.

Eugster E., Fuchsmann P., Schlichterherle-Cerny H., Bütikofer U., Irmler S.
Formation of alanine, α-aminobutyrate, acetate, and 2-butanol during cheese ripening by Pediococcus acidilactici FAM18098.
International Dairy Journal, 96, (September), 2019, 21-28.

Von Ah U., Irmler S., Shani N.
Milchrelevante Milchsäurebakterien: Lebensmittelassoziierte Mikroorganismen - Fermentierte Milchprodukte und Käse.
Behr's Verlag, Hamburg. 28. Februar, 2019, 122 S.

Muchaamba F., Guisolan A., Eshwar A. K., Stephan R., Von Ah U., Stevens M. J. A., Tasara T.
Comparative phenome and genome analysis of two clonally identical Listeria monocytogenes strains that were recovered five years.
In: Poster and Networking Day Vetsuisse Faculty Zurich. 5 December, Vetsuisse Faculty Zurich. 2018, 1.

Muchaamba F., Guisolan A., Von Ah U., Eshwar A. K., Stevens M. J. A., Stephan R., Tasara T.
Comparative phenome and genome analysis of two clonally identical Listeria monocytogenes strains that were recovered five years apart from a persistent human prosthetic hip joint infection.
In: Vetsuisse Public Health Conference 2018. 29. November, Vetsuisse Faculty Zurich. 2018.

Wüthrich D., Irmler S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Guggenbühl B., Eugster E., Bruggmann R.
Conversion of methionine to cysteine in Lactobacillus paracasei depends on the highly mobile cysK-ctl-cysE gene cluster.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-11.

Wüthrich D., Wenzel C., Bavanantharajah T., Bruggmann R., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Irmler S.
Transcriptional regulation of cysteine and methionine metabolism in Lactobacillus paracasei FAM18149.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-11.

Moser A., Schafroth K., Meile L., Egger C., Badertscher R., Irmler S.
Population dynamics of Lactobacillus helveticus in Swiss Gruyère-type cheese manufactured with natural whey cultures.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-8.