Numéro du projet: 18.00.18.03.01

Utilisation de la diversité génétique et métabolique pour les aliments fermentés

La biodiversité microbienne est généralement très vaste et aujourd'hui encore elle n'est pas suffisamment comprise. Cela s'applique en particulier aux micro-organismes utilisés dans les denrées alimentaires fermentées qui ont été produites sans traitement thermique (p. ex. fromage au lait cru, saucisses crues) et avec des cultures starters non définies. Le projet de recherche vise à identifier la biodiversité microbienne, à explorer les interactions et à comprendre l'influence des phages. La diversité de la collection de souches existante doit également être préservée et maintenue. Par le biais de bases scientifiques, la reconnaissance du potentiel dans la collection des souches et le développement de nouvelles méthodes, les chercheurs-euses entendent montrer des potentiels d'utilisation afin d'améliorer la qualité, d'augmenter la sécurité des aliments fermentés, de développer de nouvelles cultures microbiennes et de promouvoir des innovations.

Shani N., Oberhaensli S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Schmidt R., Bachmann H.-P.
Antimicrobial susceptibility of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis from milk products and other habitats.
Foods, 10, 2021, 1-19.

Meng Y. H., Baumeyer Brahier A., Tena Stern M., Dubois S., Schmidt R., Fuchsmann P., Von Ah U.
Malt flavour in Swiss semi-hard cheese.
Dans: MiFFi Kongress Kopenhagen. 16.11., Kopenhagen. 2021.

Fuchsmann P.
Vacuum and headspace - an efficient and fast combination for the extraction of volatile compounds.
Chimia, 75, (10), 2021, 888.

Wenger A., Schmidt R., Portmann R., Roetschi A., Eugster E., Weisskopf L., Irmler S.
Aat is a novel aminotransferase present in Pediococcus acidilactici capable to produce alpha-aminobutyrate.
Dans: 13th International Symposium on Lactic Acid Bacteria. 23.8., Ed. FEMS, online. 2021, 1.

Shani N., Isolini D., Marzohl D., Berthoud-dit-Gallon Marchand H.
Evaluation of a new culture medium for the enumeration and isolation of Streptococcus salivarius subsp. thermophilus from cheese.
Food Microbiology, 95, 2021, 1-7.

Wenger A., Weisskopf L., Eugster E., Bachmann H.-P., Irmler S.
Identification of pyridoxal phosphate dependent enzymes from Pediococcus acidilactici possibly involved in the amino acid metabolism of cheese.
Dans: 8th CONGRESS OF EUROPEAN MICROBIOLOGISTS, FEMS 2019. 07 July, Glasgow. 2019.

Fuchsmann P., Bischoff P., Tena Stern M., Badertscher R., Walther B.
Development and performance evaluation of a novel dynamic headspace vacuum transfer “in trap” extraction method for volatile compounds and comparison with headspace solid-phase microextraction and headspace in-tube extraction.
Journal of Chromatography A, 1601, 2019, 60-70.

Muchaamba F., Eshwar A. K., Stevens M.J.A., Von Ah U., Tasara T.
Variable carbon source utilization, stress resistance and virulence profiles among Listeria monocytogenes strains responsible for listeriosis outbreaks in Switzerland.
Frontiers in Microbiology, 10, 2019, 1-18.

Eugster E., Fuchsmann P., Schlichterherle-Cerny H., Bütikofer U., Irmler S.
Formation of alanine, α-aminobutyrate, acetate, and 2-butanol during cheese ripening by Pediococcus acidilactici FAM18098.
International Dairy Journal, 96, (September), 2019, 21-28.

Von Ah U., Irmler S., Shani N.
Milchrelevante Milchsäurebakterien: Lebensmittelassoziierte Mikroorganismen - Fermentierte Milchprodukte und Käse.
Behr's Verlag, Hamburg. 28. Februar, 2019, 122 pp.

Muchaamba F., Guisolan A., Eshwar A. K., Stephan R., Von Ah U., Stevens M. J. A., Tasara T.
Comparative phenome and genome analysis of two clonally identical Listeria monocytogenes strains that were recovered five years.
Dans: Poster and Networking Day Vetsuisse Faculty Zurich. 5 December, Vetsuisse Faculty Zurich. 2018, 1.

Muchaamba F., Guisolan A., Von Ah U., Eshwar A. K., Stevens M. J. A., Stephan R., Tasara T.
Comparative phenome and genome analysis of two clonally identical Listeria monocytogenes strains that were recovered five years apart from a persistent human prosthetic hip joint infection.
Dans: Vetsuisse Public Health Conference 2018. 29. November, Vetsuisse Faculty Zurich. 2018.

Wüthrich D., Irmler S., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Guggenbühl B., Eugster E., Bruggmann R.
Conversion of methionine to cysteine in Lactobacillus paracasei depends on the highly mobile cysK-ctl-cysE gene cluster.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-11.

Wüthrich D., Wenzel C., Bavanantharajah T., Bruggmann R., Berthoud-dit-Gallon Marchand H., Irmler S.
Transcriptional regulation of cysteine and methionine metabolism in Lactobacillus paracasei FAM18149.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-11.

Moser A., Schafroth K., Meile L., Egger C., Badertscher R., Irmler S.
Population dynamics of Lactobacillus helveticus in Swiss Gruyère-type cheese manufactured with natural whey cultures.
Frontiers in Microbiology, 9, 2018, 1-8.